вести

Бранислав Бацковић,, Бацко  изненада је преминуо синоћ
2015.06.25

Бранислав Бацковић,, Бацко изненада је преминуо синоћ

Бранислав Бацковић, Бацко, мајстор фотографије ФСС из Лознице, изненада је преминуо синоћ у Коронарној јединици Интерног одељења.
Бацко ће остати упамћен као човек велике енергије, добар пријатељ и фотограф са великим бројем награда и признања.
Рођен је у Лозници 1951. године. Био је члан Фото секције „Караџић“ од оснивања 1980. године од када се бави излагачком и уметничком фотографијом са повременим паузама.
Учествовао је на више од 200 колективних изложби и салона уметничке фотографије у земљи и иностранству (под покровитељством Фото савеза Србије и међународне фотографске асоциације ФИАП) и освојио 70 награда, диплома, медаља, разних признања, сертификата и похвала. Такође је испред ФСС учествовао на светским фотографским бијеналима уметничке фотографије у саставу националне селекције.
Имао је шест самосталних изложби и више дигиталних пројекција фотографија. У последњих седам године био је активан излагач и рангиран је 2011. и 2012. године међу десет најуспешнијих излагача у Србији.
Био је фоторепортер београдских „Вечерњих новости“ од 2001. године, које су му објавиле више хиљада фотографија у својим издањима.
Фотографије су му публиковане у многим домаћим и страним листовима, туристичким часописима, публикацијама, спортским листовима, у домаћим и страним монографијама и илустрацијама за књиге, каталоге, календаре, разгледнице, као и фотографије великих формата за сајамске штандове, билборде и др. Био је уредник фотографије у „Лозничким новостима“ и туристичком часопису „АШ“.
Био је члан Фото савеза Србије са уметничким звањем МФ (мајстор фотографије), као и међународне фотографске асоциације ФИАП (Фéдéратион Интернатионале де л’Арт Пхотограпхиqуе), где је имао титулу уметника фотографије – Артисте ФИАП (АФИАП).
Овогодишњи је добитник плакете на прослави Дана града, 16. јуна, у Лозници.

Помените нашег пријатеља Бранислава.


Danijela Oluic


Miladin.Š 2015.07.31
Bog da ga pomene u Carstvu Svome +++

sapuric 2015.08.24
Vijest o smrti našeg Backa, duboko me je potresla. Iako se nikada nijesmo sreli, vjerovali ili ne, bili smo dobri drugari. Cesto smo se dopisvali mejlovima i porukama i naravno razmenjivali fotografije. Razmjenjivali smo i naša iskustva ili bolje reći ja sam od njega tražio neke savjete. Smrću Branislava Backovića, novinska fotografija Srbije i Crne Gore izgubila je mnogo, zaista mnogo.
Neka Bog Rajsku livadu Rajsko naselje i Mjesto gdje počivaju pravedni.

sapuric 2015.08.24
Danijela, i tebi velika hvala što si na ovakav način opisala lik i djelo Branislava Backovića.
change language:
БългарскиEnglishFrançaisGeorgianΕλληνικάPolskiRomânãРусскийСрпскиУкраїнськаShqip