вести

10 година са “OrtoPhoto”-m
2014.04.10

10 година са “OrtoPhoto”-m

Прошло је 10 година од како се „OrthoPhoto“ труди да представи лепоте православља путем фотографија. Из перспективе вероисповедања то јесте веома кратак временски период, из перспективе интернета – лепе су то године.
Од самог почетка веб сајт је креиран од малог тима добровољаца. Започели смо у Пољској. Потом нам се придружила српска заједница коју су следиле румунска, бугарска а потом и остале државе. Од првих дана све је зависило од људи који су посветили своје слободно време раду у уређивачком тиму и у промоцији веб сајта.
Након неколико година, почели смо да се ширимо и мимо интернета. Српска заједница је организовала први скуп корисника „OrthoPhoto“. Потом су организовали и међународно фотографско такмичење за „OrthoPhoto“ Прошле године ми смо организовали такмичење и изложбу о Васкрсу са „ИАП“-ом
(www.eiao.orthphoto.net).

Оно што је важно јесте да током година „OrthoPhoto“ корисници у осталим државама су почели да се упознају међу собом. Од веб сајта ми смо прерасли у заједницу људи који желе да деле своје православно искуство са другима. Поводом наше пете годишњице организовали смо своју прву изложбу која је доживела велики успех! Охрабрени тиме ми смо организовали још неколико изложби: о монаштву, Пољској и Србији (www.exhibition.orthphoto.net). Изложба о Пољској је добила подршку и од преседника Пољске. Добили смо финасијску подршку од Мисинтарства спољних послова Пољске да би могли да прикажемо изложбу и ван Пољске. Одржали смо изложбу и у Парламенту Европе као и у 7 главних градова осталих држава као и у многим другим градовима (у више од 50 градова све укупно)(www.poland.orthphoto.net). Уз то, помогли смо и издавачкој кући Православне Цркве Пољске да објави 3 албума фотографија које су снимили чланови „OrthoPhoto“. У сарадњи са “Супрасл” академијом организовали смо 2 фото-радионице а надамо се да ћемо једног дана организовати и међународну радионицу.

Ову дугачку листу прича о нашем успеху сте „написали” ви, наши корисници. Овај веб сајт постоји јер сте ви желели да поделите своје предивне фотографије. Неки од наших корисника су постали још активнији и желе нешто више од самог размењивања фотографија. То су људи који развијају нове идеје, раде на пројектима и организују поједине догађаје. Наравно, и ми сами знамо да можемо још и много више али данас желимо да кажемо једно велико - ХВАЛА!
Хвала вам што сте направили овај веб сајт, што делите своје фотографије, што коментаришете и дајете идеје и што сте нас подржавали свих ових година.
Донедавно, ми смо били мање активни корисници него раније. Уређивачки тим је такође мање активан, али ја се надам да ће овај велики јубилеј бити добра прилика да се поново активирамо и да разрадимо неке од нових идеја. Потребна нам је нова снага и свеже идеје. Потребни сте нам ви у нашем тиму тако да ако желите да будете активнији - не устручавајте се и пишите нам. Заједно можемо да осмислимо будућност „OrthoPhoto“.
Овај јубилеј такође је и прилика да обновимо неколико ствари на веб сајту као и да довршимо неколицину започетих задатака:

1. Вероватно сте већ и сами приметили да ми најзад имамо бољу основну страницу (home page) са више информација. Па ипак, њу још увек треба довршити - ако неко жели да представи нови дизајн на темељу овог садржаја или има неке друге идеје за побољшање, отворени смо за сарадњу.


2. Најзад имамо „search tools” који нам омогућава да комбинујемо различите критериуме при претрази фотографија

3. Почели смо са презентацијом „фото сета” са занимљивим субјектима - полако ћемо додавати још нових субјеката. Треба нам неко ко ће се бринути око овог садржаја тако да ако желите да радите на овоме, јавите нам се.

4. Увели смо концепт „партнерства” (partnership) који омогућава неким веб сајтовима да преузимају садржаје са нашег веб сајта ефикансије као и да обавештавају наше кориснике о томе.

5. Направили смо странице општих информација - за сада је то само радна верзија на енглеском језику. Уз вашу помоћ можемо направити финалну верзију - молим вас да користећи форум предложите промене и помогнете приликом превођења.

6. Обновили смо секцију туторијала и за сада имамо 2 текста али ако желите да поделите са другима још по нешто или помогнете при превођењу - бићемо више него срећни ☺ .

7. Пустили смо у оптица прву радну верзију намењену мобилним телефонима (OrthPhoto for mobiles) - покушате да га инсталирате и пошаљите нам ваше мишљење. Следећи развојни кораци ове апликације зависе баш од ваших реакција.
(https://play.google.com/store/apps/details?id=com.project.orthphoto)

8. Од сада па на даље можете да „учитавате (upload) фотографије већег „габарита” све до 1000 pix и до 400 kb.

Очекујте ускоро још новости и детаља о горе наведеном. Наравно, ми радимо много ствари у исто време што подразумева могуће постојање грешака (bug) у систему…. па нам и због тога требају ваше реакције. Ако откријете да нешто не ради како треба, молимо вас да нам јавите.

Сваке године овим поводом ми пишемо о статистикама. Овога пута смо припремили целу страницу где можете пронаћи неке информације: www.orthphoto.net/statistics.php

Наших 10 година постојања је само почетак и ми ћемо полако радити на неким додатним стварима изван интернет: јубиларним изложбама, календару, албуму, могућим окупљањима и сл.

Запамтите да и ви можете учествовати у свим нашим пројектима и догађањима. Можете организовати догађај у својој земљи, придружити се тиму и радити на нашим заједничким иницијативама, или предложити неке нове. Најлакчи начин прикључивању јесте да користите форум и да поделите са нама ваше идеје…. И ви можете псотати власик и домаћин на веб сајту!

Ако желите да нас контактирате пишите нам на info@orthphoto.net

Још једном, хвала вам за сву вашу подршку и присуство.

Ортхпхото Координатор
Aleksander Wasyluk


Aleksander Wasyluk


sapuric 2014.07.30
U ime svih članova našeg veb sajta, želim da se javno zahvalim svima Vama koji učestvujete u radu, održavanju i modernizaciji ORTHPHOTA, čime na najljepši način promovišete Pravoslavlje u cijelom svijetu.
change language:
БългарскиEnglishFrançaisGeorgianΕλληνικάPolskiRomânãРусскийСрпскиУкраїнськаShqip