news

Expoziția de fotografie: Trei veacuri de istorie. O incercare de restaurare
2013.10.20

Expoziția de fotografie: Trei veacuri de istorie. O incercare de restaurare

Dragi prieteni,

În 2014 se împlinesc 300 de ani de la moartea de martir a domnitorului Constantin Brâncoveanu. Pentru a-l comemora si altfel decât prin cuvinte, vrem sa restauram una dintre ctitoriile sale, aflată într-o stare avansata de degradare: biserica Manastirii „Sfinții Voievozi” din orasul Baia de Arama (județul Mehedinți).

Asociația Predania, artistul fotograf Irinel Cîrlanaru (user: thyrfing) si compania Vectorpixel va invita sa scoatem împreuna la lumina o comoara de la 1700: fresca originala a manastirii din Baia de Arama, pictata de aceiasi mesteri iconari care au lucrat și la Manastirea Horezu.
Pentru început, va propunem sa vedeți cum arata lacasul, atât în exterior – unde structura de zidarie este grav afectata, cât si în interior - unde pereții crapa, iar chipurile si culorile se sting.
Astfel, va așteptam, în data de 24 octombrie 2013, de la ora 19:00, la evenimentul prin care vom lansa aceasta campanie: vernisajul expoziției cu fotografiile pe care Irinel Cîrlanaru le-a facut la Baia de Arama. Expoziția va fi deschisa timp de 3 zile la libraria Predania din Bucuresti (strada Vulturilor nr. 8).
Manastirea Baia de Arama nu a fost restaurata niciodata în cei peste 300 de ani de când zugravul Neagoe a lasat scrisa cu litere chirilice, în peretele de apus al naosului, urmatoarea pisanie: „Cu vrerea Tatalui, a Fiului si cu savârsirea Duhului Sfântu au facut aceasta sfânta biserica dumnealui jupânulu Cornea Brailoiu velu Banu, dimpreuna cu dumnealui jupânului Milco Baiasul nepotu de frate lui Poznanu capitan cu toata cheltuiala dumnealoru si fiind igumenu Vasile arhimandritu în zilele prealuminatului si bunului crestin Domnu Ion Constandinu Basarab Voievod.
Începutu-s-au a sa zidi aceasta sfânta biserica la mai 22 leat 7027 (1699) si s-au savârsitu cu toasta podoaba ei la mai 7 leat 7211 (1703). Eu cu mâna-mi pacatoasa am zugravit biserica, Neagoe si Parthenie, eromonah din Tismana”.

Pentru a înțelege importanța construcției, e nevoie de un scurt pasaj în istoria ctitoriei ți e bine de țtiut ca unul din numele mai sus menționate aparține lui Cornea Brailoiu, Marele Ban al Craiovei si ruda cu domnitorul Constantin Brâncoveanu, care daruise 300 de taleri pentru ridicarea bisericii. Un alt nume care apare în pisanie este cel al lui Milco Baiasul, sârb de origine, și care era vataful minerilor din Baia de Arama. De altfel, ca efect al legaturii cu sârbii din regiune, asezamântul de la Baia de Arama a fost închinat manastirii sârbesti Hilandar din Muntele Athos, la puțini ani dupa începerea activitații monahale.
Manastirea „Sfinții Voievozi” a fost inițial una de calugari, dar la reînființarea sa, în 2008, sub jurisdicția Episcopiei Severinului si Strehaiei, a devenit manastire de calugarițe. Campania noastra îsi propune, într-o prima etapa, sa adune suma necesara pentru a reface zidaria si pictura murala din altar, iar, ulterior, sa strânga fonduri pentru restaurarea întregii fresce vechi de 300 de ani. Cine poate contribui cu bani are la dispoziție urmatoarele conturi bancare:

Manastirea Sfinții Voievozi
C.U.I.: 23257357
LEI: RO93CECEMH0230RON0524836
C.E.C. Bank - BAIA DE ARAMA
STR. Tudor Vladimirescu, Bl. 1
Cod BIC: CECEROBU
EURO: RO03CECEMH02C1EUR0524845
USD: RO96CECEMH02B8USD0524850

Pentru mai multe informații puteți consulta:

site prezentare http://www.manastirea-baia-de-arama.ro/
site campanie http://donatii.manastirea-baia-de-arama.ro/
pagina facebook https://www.facebook.com/Manastirea.Sfintii.Voievozi

Un alt ajutor nu mai puțin important si binevenit îl reprezinta raspândirea acestei inițiative, în presa, pe bloguri sau în discuțiile cu cei apropiați.

Va mulțumim de pe acum si va asteptam la vernisaj,




Libraria Predania
change language:
БългарскиEnglishFrançaisGeorgianΕλληνικάPolskiRomânãРусскийСрпскиУкраїнськаShqip