nextall previous

statistics:

uploaded
2009.08.21 01:33 total/number of votes 99/33
views 2376
0 in favorites
photo rights author only
EXIF
Camera: KONICA MINOLTA
Model: DiMAGE Z5
Date: 2009:08:20 13:59:03
Exposure: 6/10
FNumber: 28/10
ISO: 160
Focal Length: 475500/65536
description: KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Catedrala Mitropolitană Timişoara   favorites  

ChelcanMihai 2016.06.25 [10:50] report to moderation
3
Antonio B 2009.08.23 [23:21] report to moderation
ERES BUENISIMO. 3
teodoragligor 2009.08.23 [19:03] report to moderation
3
toza 2009.08.23 [11:34] report to moderation
3
sekula 2009.08.22 [10:09] report to moderation
3
alina5002 2009.08.22 [07:37] report to moderation
3
codre 2009.08.21 [23:18] report to moderation
Frate Alexandru, tocmai am accentuat si eu faptul ca sunt reprezentari de acum trei secole si nu de acum cativa zeci de ani, dar anii in sine nu vin in sprijinul falsei iconografii care s-a infiltrat in cea autentica. Contextul in care au aparut aceste reprezentari acum aprox 300 de ani nu trebuie neglijat si nu este in niciun caz unul demn de traditia ortodoxa. Parintele Pavel Florenski, propus spre sfintire, omorat de comunisti in lagarul de exterminare din insula Solovat (supranumit Leonardo da Vinci al Rusiei pentru ca era un preot savant- expert in izolatie electrica, matematician, logician, biolog, critic de arta si nu in ultimul rand teolog) afirma foarte clar in lucrarea sa ”Iconostasul” (in romaneste ed. Anastasia) prezenta crizei iconogafice si in Rusia din sec XVIII: ”Incapabil de a vedea deslusit realitatea celeilate lumi, iconograful cauta sa recurga la speculatii teologice complicate. Astfel, rationalismul teologic se imbina in icoana cu o tipica imagerie terestra pentru ca, mai apoi, cel dintai sa degenereze in scheme abstracte, exprimate conventional, prin ceea ce rezulta din cea de-a doua: senzualitate si frivolitate mondena. Acesta este tristul sfarsit al secolului al XVIII- lea, cu atat mai vrednic de plans cu cat, nicaieri in Rusia, arta iconica nu atinsese, in plan mondial, o asemenea unica altitudine.”
Iconografia inseamna traditie sfanta, un lant NEINTRERUPT de canoane sfinte. Sunt si eu de acord sa fim ancorati in modernitate. Dar in modernitate suntem oricum ancorati chiar fara sa vrem, pentru ca la ea tocmai lucram, e in lucru continuu. Modernitatea, daca vrei, este prezentul noastru bun sau rau. Imperativa este, insa, imbratisarea Traditiei pentru ca ei ii putem da cu piciorul sau o putem imbratisa. Traditia este marea ”carte” pe care trebuie sa ”pariem”.
Si in pictura universala si in fotografie etc, exista tot soiul de canoane si marii artisti ai lumii au tinut si tin cont de aceste axiome si totusi sunt liberi in actul creatiei lor. Canoanele nu trebuiesc privite ca piedici ale libertatii noastre artistice ci ca o enciclopedie de norme (probate si folosite si stranse cu grija in timp indelungat de artistii precedenti) de potentare a calitatilor noastre artistice. Numai cei ce nu inteleg rostul lor dau cu piciorul acestei comoare afirmand sus si tare ca ingradesc libertatea. La fel stau lucrurile si in iconografie, unde dogma nu ingradeste ci da libertate adevarata, face lumina cu adevarat acolo unde e intuneric. Asta e dogma. In nici un caz ingradirea libertatii ci dinpotriva.
E adevarat ca astfel de reprezentari necanonice sunt acceptate in popor si de ierarhie, ca altfel nu le vedeam asa raspandite astazi, tocmai asta este si problema, iar faptul asta trebuie sa-l luam ca o constatare trista si nu ca un argument ”democratic” pro reprezentarilor de genul asta. Faptul ca ceva e forte raspandit nu inseamna ca acel ceva e si automat bun. Biserica nu le-a introdus niciodata in iconografie pentru ca nu au avut vreodata vre-o legatura cu lantul neintrerupt al iconografie. Problema este ca la noi (greci, rusi, romani, sarbi, bulgari, georgieni etc.), cu o traditie iconografica milenara solida cu reprezentari dumnezeiesti ale Sfintei Treimi si ale Sfintilor, se pot vedea asemenea reprezentari straine traditiei ortodoxe. Au fost cazuri cand strainii s-au convertit la ortodoxie prin intermediul artei iconografice, iar noi ortodocsii ne instrainam de ce avem sfant si mantuitor in iconografie cu o usurinta copilareasca. Pacat!
Adevarta problema este criza noastra spirituala care se reflecta si in arta ca si in toate aspectele vietii noastre. Arta iconografica nu este scutita nici ea de murdaria pacatelor noastre (este si logic), iar aici se termina iconografia si incepe tabloul !
”Acesta este tristul sfarsit al secolului al XVIII- lea, cu atat mai vrednic de plans cu cat, nicaieri in Rusia, arta iconica nu atinsese, in plan mondial, o asemenea unica altitudine.” Pavel Florenski
Andreea 2009.08.21 [19:06] report to moderation
3
mihaifatusanu 2009.08.21 [18:28] report to moderation
foarte frumos dar totusi ramane problematica reprezentarea lui Dumnezeu-Tatal. Doamne ajuta! 3
alexandru 2009.08.21 [17:50] report to moderation
Un iconostas superb la Catedrala Mitropolitana din Timisoara, desi pictura banateanului Demian lasa un pic de dorit unei asemenea Catedrale, dar trebuie sa intelegem timpurile acelea!
In legatura cu aceasta reprezentare a icoanei Sfintei Treimi trebuie sa stim ca inca din primele secole s-a pus problema reprezentarii acesteia. Astfel ca in catacombele crestine apar doar trei barbati, in prima faza, reprezentarea Sfintei Treimi de la Stejarul Mamvri dezvoltandu-se ani de-a randul. Cat priveste reprezentarea Sfintei Treimi in asa maniera, vreau sa va marturisesc ca aceasta nu e de acum de cativa ani, sau zeci de ani, ci in Romania se intalneste de cateva sute de ani! Sunt multe biserici vechi in tara in care se gaseste aceasta reprezentare a Sfintei Treimi. Mai mult bisericile din Grecia in general si Bisericile din Rusia in special sunt pline cu astfel de reprezentari (de ex priviti cupola Catedralei Iisus Hristos Mantuitorul din Moscova in care veti observa alta reprezentare a Sfintei Treimi, in cupola, unde ar trebui reprezentat Pantocratorul) si totusi Biserica le/a acceptat si le-a introdus in iconografie. Ele au fost acceptate de ierarhie se de popor. Nu vad unde ar exista o problema!? Sa fim seriosi! Deschisi si ancorati in traditie, modernitate si libertate!
O asemenea problema exista si la reprezentarea Invierii Mantuitorului, multi spun ca icoana Invierii e cea a Pogorarii la iad, altii spun ca e Icoana Mantuitorului care iese din mormant. Iata doua teologumene care sunt acceptate de Biserica. la fel sunt multe iconostase brancovenesti care are pictata in registrul praznicarelor pe Iisus iesind din mormant. Teologii greci spun ca icoana Pogorarii al iad e a Sambetei celei mari iar cea a Mantuitorului iesind din mormant a Duminicii Invierii. de rusi nu mai vb, ei folosesc in special icoana Mantuitorului iesind din mormant, care apare si pe cartea Valoarea sufletului de Pr. Ilie Cleopa. Oare nu spune asta nimic!? 3
evaphoto 2009.08.21 [16:38] report to moderation
3
Meldelen 2009.08.21 [16:27] report to moderation
3
Florina 2009.08.21 [15:42] report to moderation
Foarte frumoase fotografii, subscriu insa comentariului lui Codre. 3
Ana 2009.08.21 [15:24] report to moderation
3
filip-justin 2009.08.21 [15:01] report to moderation
IC+XC+NI+KA 3
Aimilianos 2009.08.21 [14:42] report to moderation
+ + + + + 3
hadziratko 2009.08.21 [13:52] report to moderation
3
codre 2009.08.21 [11:52] report to moderation
Stiu ca acest tip de reprezentare al Sfintei Treimi este foarte raspandit, tocmai pt asta trebuie pusa problema serios. Mai sunt si alte reprezentari de icoane necanonice raspandite la noi. Faptul ca noi ne-am inchinat la ele de mici nu trebuie sa ne faca sa uitam sfanta si drepata traditie. Trebuie sa stim ca aceste reprezentari necanonice numai pt noi, cei de azi, ni se par vechi pentru ca ne-am nascut cu ele. DAR ele nu au istorie mai mare de 3 secole neavand o continuitate cu milenara traditie iconografica. Incepand din sec. XVIII spatiul ortodox a primit unele influente apusene in reprezentarile iconografice, care daca atunci tocmai se infiripau acum le traim apogeul. Observati, toate exemplele de reprezentari date de dumneavoastra si nu numai, sunt numai de factura realista nici macar neo bizantina.
Ati punctat foarte bine unde este problema! Este o problema de intimitate duhovniceasca pt ca suntem obisnuiti cu ele de mici. Nu ne ramane decat sa ne trezim si sa promovam traditia ortodoxa incepand cu coltul nostru de rugaciune. Din pacate canoanele iconografice nu mai sunt respectate si nu li se mai dau importanta cuvenita! Oficial sunt respectate canoanele, dar practic se vede cu ochiul liber ce se intampla (se spune: ”merge si asa, noi sa fim credinciosi” de parca credinta s-ar naste in copac). O vina o are si fenomenul comertiului cu iconite facute pe banda si nu de mana omului. Nu zic ca nu sunt bune de inchinare cele pe hartie dar acest fenomen nu trebuie sa primeze. Cele facute pe hartie daca imita modelele canonice sunt bune. Pt zugravirea chipului lui Dumnezeu nu exista ”aparat” mai bun decat mana omului pt ca prin om lucreaza Dumnezeu. Normal iconarul era investit pt a picta de catre Biserica printr-o rugaciune speciala, si trebuia sa duca o viata duhovniceasca. Cu toate astea el nu era socotit un artist ci un slujitor al lui Dumnezeu (un fel de diacon). El odata investit cu aceast dar imbratisa traditia sfanta a pictarii icoanelor mostenita cu mare precizie si sfintenie de la batranii iconari si nu adauga nimic in afara traditiei. Exista si ”noutati” in iconografie dar nu vin contra traditiei ci sunt complementare cu aceasta. Daca ne inchinam cu simplitate, smerenie si credinta in fata unei icoane necanonice Dumnezeu ne asculta, dar asta nu trebuie sa ne faca nepasatori. Pt ca odata ce am aflat ca acest model nu este canonic atunci in loc de jertfa curata aducem jertfa mai putin curata. Cum ar fi ca dupa ce prajim cartofii sa punem uleiul la candela icoanei zicand ca tot ulei este si ca Dumnezeu imi vede credinta oricum! (Dumnezeu vede credinta dar care se MANIFESTA de la cel mai mic lucru pana in toate domeniile vietii ca altfel nu e credinta). Asa si cu icoanele de ce sa folosim un izvor statut si pribeag de secol XVIII si sa nu-l folosim pe cel limpede si rece al batranilor nostrii iconari. Sa le uitam pe aceste reprezentari necanonice acolo unde sunt (in sertare, in biserici) ca sa-si traiasca sfarsitul, iar noi, la noi acasa, in bisericile noastre (daca suntem preoti), prin cadouri, pe orthphoto etc. sa promovam numai adevarata Icoana. Este singura cale vie, organica de a transmite copiilor nostrii adevarata reprezentare a Chipului lui Dumnezeu (si nu e putin lucru daca reusim asta) ca altminteri copii nostrii vor vedea ca vechi si drepte reprezentarile noi si strambe.
Intr-adevar si Ierarhia ar trebui sa puna in functiune criterii de selectie al valorilor iconografice ce se gasesc in erminiile bizantine (deci nu trebuie sa elaboreze nici o lege noua caci canoanele iconografice exista din vechime). Doamne ajuta si va impartasesc si eu amaraciunea!
sigorbachev 2009.08.21 [10:46] report to moderation
3
maksim 2009.08.21 [10:44] report to moderation
3
rosmarinus 2009.08.21 [10:29] report to moderation
Icons are similar as on iconostasis in Zagreb, in Cathedral Church of Holy Transfiguration, which were painted also by Romanian artist
White Field 2009.08.21 [09:56] report to moderation
3
jdule 2009.08.21 [09:49] report to moderation
3
sm 2009.08.21 [09:15] report to moderation
3
Loukia 2009.08.21 [09:15] report to moderation
3
ovidiu_m 2009.08.21 [09:08] report to moderation
Doamne ajuta 3
teodoraa 2009.08.21 [08:34] report to moderation
3
predragratkovi 2009.08.21 [08:24] report to moderation
3
daniela-iulia 2009.08.21 [08:17] report to moderation
foarte frumos 3
mihaela 2009.08.21 [07:28] report to moderation
fotografii de la vernisajul expozitiei Orthphoto

http://www.orthphoto.net/forum_posts.php?id=277 3
rosmarinus 2009.08.21 [07:08] report to moderation
Nice photo. But for us who don`t know Romanian, please could you give some description in English? 3
maria 2009.08.21 [07:05] report to moderation
+++ bravo 3
Urdnaxela 2009.08.21 [06:48] report to moderation
3
bargus 2009.08.21 [06:24] report to moderation
!!!! 3
waniia 2009.08.21 [06:20] report to moderation
3
nicos_valahul 2009.08.21 [01:39] report to moderation
Tabloul "Sfânta Treime" de pe Iconostasul Catedralei Mitropolitane din Timişoara
The painting "The Holy Trinity" from the Metropolitan Cathedral iconostasis of Timişoara
Photobucket
nicos_valahul 2009.08.21 [01:38] report to moderation
Iconostasul Bisericii din Timişoara cu hramul "Adormirea Maicii Domnului"
The iconostasis of the Church with Timişoara the patron "Assumption"
Photobucket
nicos_valahul 2009.08.21 [01:37] report to moderation
Tabloul "Sfânta Treime" de pe Iconostasul bisericii cu hramul "Adormirea Maicii Domnului"
The painting "The Holy Trinity" from the iconostasis of the church patron "Assumption"
Detaliu
razvan_rs 2009.08.21 [01:37] report to moderation
dupa o scurta pauza ... 3
nicos_valahul 2009.08.21 [01:36] report to moderation
"Sfânta Treime" - icoană cumpărată de la schitul "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril" - Gelar, judeţul Hunedoara
"Trinity" - icon purchased from hermitage "St. Archangels Michael and Gabriel" - Gelar, Hunedoara
Icoana Sfinta Treime

change language:
БългарскиEnglishFrançaisGeorgianΕλληνικάPolskiRomânãРусскийСрпскиУкраїнськаShqip