nextall previous

statistics:

uploaded
2006.07.30 22:55 total/number of votes 60/22
views 1720
0 in favorites
photo rights author only
Ognjen Serbia  slideshow
Црква у Челопеку   favorites  

Bojan 2006.08.14 [03:35] report to moderation
3
aleh69 2006.08.02 [18:53] report to moderation
3
popovic 2006.08.02 [03:17] report to moderation
odlicno, vidi se da je pravljen kompromis, i napravljen e odlicno 3
marina 2006.08.01 [19:27] report to moderation
мислиш навикла сам да се бацају дрвљем и камењем :)))))))))
olja 2006.08.01 [18:59] report to moderation
Марина,лако је теби,ти си се испраксала у давању оцена ђацима,али ми који смо неискусни имамо проблем....бар ја!Праштај!
Lekovicl 2006.08.01 [01:20] report to moderation
Zoki bratac a ti grešiš. Ne može to tako: ja se ne razumem pa ne smem. Kako smeš da daš 10 ako ne smeš da daš 5. A ART kriterijum brale nije baš sviđa mi se ili ne :))) Neki pametnjakovići što su završavali visoke umetničke škole bi se sad uključili u struju da te čuju. :))))
Bez šale umetnost ima svoje zakonitosti i pravila koja se grade od kako je najveći umetnik Gospod stvorio čoveka i podleže određenim zakonitostima kao i sve ostale ljudske delatnosti. Posebna je problematika što se ta pravila često ruše i menjaju kroz istoriju ali to način na koji se umetnost menja i kreće jer se neposredno po rušenju jednih uspostavljaju nova pravila. Noto je šrika i dugačka priča i nije ni toliko bitna. Pa nemora brate čovek da završi sad istoriju umetnosti da bi ocenjivao slike na Orthphoto sajtu :))))
Lekovicl 2006.08.01 [01:11] report to moderation
Браћо и сестре ја ћу још једном на ову тему и крај. Не зато што бих да будем "драг многима", да је тако ја бих ћутао и "десетковао", већ зато што ми је мука да једне убеђујем да је оцењивање ствар личне слободе и убеђења, а друге да буду бар мало реални и одговорни.
Нека свако ради по својој савести. И ово пишем своје савести ради, јер сте ми сви овде драги и небих да будем погршено схваћен. Ако се то ипак деси онда бар знам да сам урадио све што сам могао.
Запитајте се драги моји кад отврите "ранкиг седам дана" или "тридест дана", дали су све ове слике овде једнаке по квалитету, по снази којом преносе поруку православља, по лепоти на крају. Ако ваш одговор буде негативан, као што мислим да хоће, можете се запитати: јесу ли ове слике овде поређане баш оним редом којим заслужују да буду поређане? Видећете да ће и тај одговор бити негативан! Надам се да схватате да ово не причам због својих слика јер су и оне врло често рангиране боље од неких других које то више заслужују. А те друге слике је исто сликао мој брат, који се исто као и ја трудио да уради све да направи добру фотографију. И направио је, али није дружељубив као ја , не "десеткује", није запршка у свакој чорби као ја и... ? Ко му је крив !?.Е па неће ваљати тако. Људи моји па на овом сајту предмет оцењивања су СЛИКЕ. Не људи, не другарство , не оно што је на сликама, не одакле је слика и шта је на њој. Предмет оцењивања је КАКВА ЈЕ СЛИКА. Све оно друго је много битно , око свега другог се ствара добра и позитивна атмосфера, дружење, дух православља али то се хвала Богу не оцењује. Најажалије ми је што све ово што побројах пада и клеца пред једном простом ствари :оцене. Довољно је не лоша него само слабија оцена па да се појави реваншизам и да се одмах залепи још гора оцена. Довољно је да се упути критика ма како добронамерна била па да се «узврати истом мером» . И.....? Камо нам православље ???? Оде све ..низбрдо Ако ми не верујете пробајте, поделите неколико седмица или не дај Боже петица па да видиш белаја. Нећете наравно јер то није циљ али хоћемо ли и даље давати десетке тамо где треба седам да се неби излагали раваншизму ??? Ја нећу . Рекох и душу спасих :)))))
Много вас све поздрављам и ако неког увредих праштајте није ми то намера.
Zoran Sremski 2006.07.31 [23:58] report to moderation
Када сам споменуо да је сајт користан, да ме је унапредио, заборавио сам једну веома битну ствар, а то је да нагласим како сам путем овог сајта упознао десетак дивних особа, што је свакако велико богатство.
Zoran Sremski 2006.07.31 [22:21] report to moderation
Као што рекох, у погледу критеријума ''уметност'' и ''техника'' спреман сам да прихватим да грешим, али ми треба то аргументовано учинити. Напомињем, да је оно што сам ниже навео МОЈЕ мишљење, како ЈА оцењујем. У погледу ова два критеријума нисам ни сматрао ништа спорним да неко сматра да је фотографија лошија или чак лоша, посебно од стране лица која се разумеју у технику, а за уметност нема шта да се расправља, јер или се свиђа или не.
marina 2006.07.31 [22:09] report to moderation
:)))
Све је то у реду.
Питање је сад, да ли ви сматрате да је давање мишљења да је нека фотка лошија од неке друге, нешто што је непожељно, и што изазива негативна осећања, и нешто чему се треба склањати са пута ?
Zoran Sremski 2006.07.31 [22:02] report to moderation
Видим да сам изазвао полемику па сада морам још нешто да додам и објасним.
Ја и даље остајем код свега што сам написао у вези критеријума ''духовност'', али сам спреман да ме неко поучи да нисам у праву, с тим што за сада не видим неку велику могућност да то може бити успешно.
Слажем се са Лазарем да је потребно фотографије оцењивати ''реално'' и да је заиста хришћански скретати пажњу на грешке, али БЕЗ осуђивања. Није добро повлађивати и вршити само, тек тако, одокативно ''десетковање''.
Међутим, управо то ''десетковање'' је са моје стране реално. Наиме, што се тиче ''духовности'' ту остајем без икакве дилеме да су све фотографије, уколико су заиста са православним мотивима, за оцену 10.
Код категорије ''арт'', у питању је категорија која је крајње лична за сваку особу и свако другачије доживљава уметност. Не може се говорити уопштено ''то је уметност'', а оно друго није. Још је већа заблуда говорити ''ја се у то не разумем'', јер уметност нема шта да се разуме, она се или допада или не допада и ту је крај. Сво друго теоретисање, паметовање и слично ништа не вреди, ако се то људима не свиђа. Шта могу када ми се све фотографије углавном свиђају, посебно јер ја, због лошег рачунара и горих веза, фотографије посећујем селективно. Првенствено, отварам фотке на којима су цркве, јер ме занима црквена архитектура. Ово отварам без обзира на аутора. Чим је приказана црква или манастир, то се мени свиђа и ја дајем 10. Потом отварам и фотографије ''домаћих'' аутора са циљем да се зна да сам их посетио, те да на тај начин дам подршку свим ауторима из Србије и српских крајева, како би и даље слали своје фотке. Из истог разлога обавезно отварам и фотке ''редовних'' чланова сајта, који уредно шаљу фотографије, да и даље тако наставе, као и фотке нових чланова. Све ми се то и свиђа и желим да видим још нових фотографија и зато дајем 10. Спреман сам да прихватим да ово можда није баш најбољи критеријум са моје стране, али је такво моје мишљење.
Што се тиче критеријума ''техника'' ту већ донекле умем да дам и нижу оцену од 10, али се не усуђујем да дајем ниже оцене из простог разлога што се не сматрам да се у то ''разумем''. Видим да ли је нешто криво, нејасно и слично. Не усуђујем се да дубље анализирам шта је и како на фотографији рађено и како је начињена, јер ни ја сам не знам да обрађујем фотке, осим мало контраста и клонирања. Са друге стране, више волим да видим и неку лошу фотографију неке мени непознате цркве, него да је не видим никако. При овом критеријуму, често је тешко нама који оцењујемо, да проценима да ли је могла боље да се фотографише. Храмови су често стешњени, окружени чувеним жицама, неприступачни, на брдима и ко зна каквим све тешкоћама за фотографисање окружени. Онда се појави неко и каже ''два корака лево'' а ја стојим приљубљен скроз у неком ћошку или на ивици степеништа и слично. Поред овога за сваку фотографију је потребан огроман труд, јер треба прво отићи на лице места, пронаћи време за то, а на жалост и материјална средства, уживати и духовно се окрепити у самој светињи и стићи је фотографисати. Због свега овога ја и по овом критеријуму дајем углавном 10 или евентуално 9. Спреман сам да прихватим и за овај критеријум да нисам у праву и да ме неко поучи како да правилно оцењујем, али ћу свакако увек ценити труд.
Схватам, као некадашњи студент, да је и 7 веома добра оцена и био сам задовољан када је добијем, а веома срећан када добијем 8, а за 9 и 10 да се не говори. Стога је могуће да ћу временом постати строжији за критеријум ''техника'', али за сада још то не смем. Код овог критеријума ваља истаћи да сматрам да не треба ни претеривати са интервенцијама, типа, убацивања неких мотива, драстичних преправки и слично, из простог разлога што се овде објављују фотографије, а не слике настале фотомонтажом.
Иначе овај сајт је допринео да дође до унапређења код мене, ако ништа друго купио сам дигитални фотоапарат, који свакако још не бих купио, јер је мини за фотографисање за сопствене потребе био довољан и стари.
Надам се да сам мало појаснио мој начин оцењивања.
Жао ми је ако сам неког саблазни коментаром на ''духовност'', али мислим да је боље и да сам то рекао и да нисам у праву, него да сам у праву, а да сам прећутао.
Схватам и прихватам да сам закаснио са мишљењем, али традиција је у нас да све радимо у задњи час, па и боље икад него никад.
Велики поздрав свима, Бог вам свако добро дао и не замерите.
marina 2006.07.31 [21:48] report to moderation
Нисам ни ја компетентна, али и без обзира на то , опет имам понекад и своје мишљење :))
Не видим никакав проблем , да свак оцењује како он мисли, или осећа или види или шта год то било. Видим проблем да други прихвате туђе оцене, и да захтевају од других да другачије оцењују. Па било то да они који воле пштрије траже од других да оцењују тако, или ови који деле десетке да траже од других да и они дају само 9 или 10 или да нјиже од 5 не дају.Па било то тражење, посредно или непосредно.
Изволте, ко хоће да се игра, нек се игра. Коме је нешто непријатно, нек себе прво преиспита.
Оцене су зато да би изабрали фотке које ће најлепше да представе православље, па онда и да малко мотивишу и да буде занимљивије.
Још је лепше да свако каже своје мишљење, кад даје оцену. Па шта ако неко мисли да фотку треба дорадити у неком програму а други неко не мисли. Па шта. Неће се ваљда неко љутити што различито мисле. А шта би било да имају исти кремић и оба воле бело :))
Много сте ми драги !!! :)
sapuric 2006.07.31 [20:55] report to moderation
3
olja 2006.07.31 [20:15] report to moderation
Драга браћо и сестре!Слажем се са свима и свиме што сте изнели,само се не слажем са духом који се иза свега помало да наслутити!Очигледно је да свако на свој начин види овај сајт,да је свако из својих разлога присутан на њему.Знате да сам ја једно време блокирала своје фотке за оцењивање и то само из разлога што ме оцене не погађају,важнији ми је ваш коментар!А онда сам схватила да је људима лакше и брже(у овом времену тако захукталом)да дају оцену и тако ставе до знања да су видели ваш рад и труд,а уз то га,ето, и вредновали.Ја лично себе сматрам некомпетентном да дајем оцене ни у једној од сада важеће три категорије и опет размишљам о блокирању или чак даљем "трајању" на сајту.Увек сам била вођена само идејом да што различитије детаље наше духовности прикажем.Наравно,много сам и научила,али ја сам од оних који не воле много да интервенишу на фотографији,она бележи атмосферу коју ја не желим да мењам,а поготово не волим разне захвате типа монтаже(сем једне Лазареве).
Нека би нас драги Бог све одржао у вери и љубави,у тишини и истини.Праштајте.
perovict 2006.07.31 [19:07] report to moderation
... и треба знати још једну ствар: Без критике нема доброг (уметничког) дела. Само напред! Има у теби великог потенцијала! Поздрав!
perovict 2006.07.31 [18:54] report to moderation
2
igors 2006.07.31 [12:56] report to moderation
3
marina 2006.07.31 [12:28] report to moderation
и још : оцењивање је гадан посао !!!! :)))
али, браћо, мора и то неко да ради !!! :)))
ко неће, нек бира други посао :))) ја то одлично знам ! :)
А има и овде неких , како јарек, што само стављају фотке, и дају да их оцене , а никад не оцењују !!!
marina 2006.07.31 [12:25] report to moderation
незамерање, треба заједно !
:)
marina 2006.07.31 [12:24] report to moderation
Немојте мешати свашта. Ћутање је једна ствар. А послова има разних. Па ако сте се прихватили посла да оцењујете, а ви оцењујте најбоње што знате. И факат је да нико никоме не може наметнути свој систем оцењивања !
А ћутање, ја мислим пре свега значи не замерање !!! Само о томе размишљајте, да коме шта не замерите, па после да коме шта не закинете :))
Lekovicl 2006.07.31 [12:09] report to moderation
Savo ako zavoliš istinu biće drag Jednome .
marina 2006.07.31 [12:01] report to moderation
аааааааааа, далеко смо ми од тога ! :)))
или јеси или ниси !
;)
СаваД 2006.07.31 [11:57] report to moderation
Лазаре,
"ако заволиш ћутање, тада ћеш бити драг многима"
Свети Јефрем Сирин
Праштај
marina 2006.07.31 [11:53] report to moderation
Занимљиво. Морам да снимим па ћу после читати.
Иначе, без категорије спирит, оцењивање на оваквом сајту би било осакаћено.
2
Adam Falkowski 2006.07.31 [11:15] report to moderation
3
alik 2006.07.31 [11:03] report to moderation
2
zidan2703 2006.07.31 [09:46] report to moderation
3
Haydamak 2006.07.31 [08:28] report to moderation
3
petela 2006.07.31 [07:40] report to moderation
3
xalkida 2006.07.31 [07:23] report to moderation
2
Lekovicl 2006.07.31 [01:37] report to moderation
Оги братац извини што се расписах на твојој слици :))
Слиак ти је лепа, кадар би могао да буде мало шири. Можда је врем да почнеш поало даучиш обраду слиак и да их уз мало игранја и креативности извучеш из домена "просечности". Захваљујући дигитализацији технички коректну слику данас није тешко направити лични печат слиак добије тек када је ти као аутор провучеш кроз твоје "филтере". Поздрав фамилији Адемовски. 2
Lekovicl 2006.07.31 [01:33] report to moderation
Не разумем још једну ствар. Назваћу то "десетковање". Коме се чини услуга када се слици која то очигледно не заслужује рутински "залепе" три десетке. Аутору сигурно не јер и поред пријатности због тако лепих оцена остаје прикраћен за оно најважније а то је прави, пријатељски и искрен одговор на питање: дали је ова слика добра и ако није шта није у реду. То се ваљда сви питате кад слику шаљете, у супротном би блокирали оцењивање и просто размењивали слике.
Најлакше је "десеткивати" и руковођен линијом мањег отпора и сам се тиме већ дуго бавим. То међутим није корисно, није поштено, није искрено и на крају није хришћански јер се говори оно што није истина у нади да ће се иста таква неистина заузврат добити или ето просто ради "пријатељских односа" . То је лажно пријатељство и то је лицемрје и ја у том лицемерју више нећу да учествујем. Све ово пишем ради тога да разумете зашто ће у будуће моје оцене бити такве какве ће бити а или их неће ни бити. Сви смо људи и имамо сујету али ако нас сујета буде руководила као и у свему другом ни у овом нашем заједничком подухвату никаквог напретка и успеха неће бити. Поздрав свима.
Lekovicl 2006.07.31 [01:19] report to moderation
Оцена за духовност као што Слоба рече се не односи на оно што је на слици већ на то како слика изражава и преноси дух православља. Правило је на сајту да слика која нема директно и очигледно исказане симболе првославља, осим код портрета, уопште не треба да се налази на сајту.Ја сам лично мишљења да има фотографија које иако не садрже очигледне симболе боље преносе и изражавају правоавну духовност него неке које их имају. Осим тога ви сте мало занемарили суштину оцена. Испаде да се слике шаљу ради оцењивања а не да је оцењивање ту да би се људи изразили о слици и да би ми који их шаљемо нешто сазнавали , научили . Осим тога изгледа да је за већину позитивна оцена само 10. Па људи поред оцене рецимо 7 пише "врло добро". Кад нам неко каже усмено за неку слику да је баш добра онда је то ок а ако да се за ту фотку да оцена 7 онда сви милсе даје слика ниско оцењена ??????!!!!. И још једна ствар: тема на форуму везано за систем оцењивања стоји јако дуго. Коментара до промене система је било свега седам или осам . Чини ми се да је цела ова прича мало закаснела.
Xenia 2006.07.31 [00:17] report to moderation
3
b.backovic 2006.07.30 [23:57] report to moderation
Батице, само гурај напред, немој да те коментари обесхрабре!!! Нек' си жив и здрав! 3
СаваД 2006.07.30 [23:49] report to moderation
Категорија "духовност" је чист вишак, зар је могуће ово уопште оцењивати на сајту који се бави православном тематиком?
Како је могуће да је један крст или храм духовнији од другог?
Мислим да овај критеријум треба избрисати.
irenalozowik 2006.07.30 [23:39] report to moderation
3
СаваД 2006.07.30 [23:38] report to moderation
3
GuliVar 2006.07.30 [23:36] report to moderation
Зоки не даје се се оцена за оно што је приказано већ како је приказано. Пример, код моје задње фотографије, примаран је пејзаж и код гледаоца може да изазове осећај да је у другом плану духовност, и то не треба замерити.Огњенова слика је нешто друго.Ја за духовност без обзира на све не дајем мању оцену од десетке. 3
Zoran Sremski 2006.07.30 [23:19] report to moderation
Морам овде да прокоментаришем критеријум ''спирит'', а случајно је у питању фотографија мога комшије. Наиме, није ми јасно како неко може дати мање од 10 у овој категорији, за било коју фотку на којој је приказана црква или икона или крст и слично. За хришћане - православце не могу да замислим ништа ''духовније'' од храма, иконе или крста. Баш бих волео да ми неко каже шта је то ''духовније'' од храма Божијег или иконе светитеља или крста, на којем је пострадао Исус Христос. Зар је могуће да неко за фотографију на којој се налази икона Господа Бога и Спаса нашег Исуса Христа може да каже да није ''духовна'' за 10. Исти је случај и са фотографијама цркава. Дајући нижу оцену од 10 за било који храм произилази да нас тај храм духовно не напаја. Ово је потпуно незамисливо за било ког хришћанина. Праштајте, али мислим да је тај критеријум, на сајту овакве садржине, потпуно небитан и несврсисходан, а ко зна, можда и злонамеран, да нас потакне да унижавамо наше светиње. 3
zakgil 2006.07.30 [23:01] report to moderation
2
nenadkosovac 2006.07.30 [22:56] report to moderation
ОГЊЕНЕ ЈА КАО ПРОФЕСОР МОРАМ ДА ВЕЖБАМ ДА НЕ ЗАБОРАВИМ ДА ДАЈЕМ ОЦЕНЕ ТОКОМ РАСПУСТА ! ОДЛИЧАН (5) !!! 3

change language:
БългарскиEnglishFrançaisGeorgianΕλληνικάPolskiRomânãРусскийСрпскиУкраїнськаShqip