обучение

2009.01.05

Малък наръчник, който може да ви помогне да подготвите вашите изображения

За по-лесна подготовка на снимките, преди да ги качите тук, ние ви препоръчваме безплатната програма "FastStone Image Viewer" Можете да изтеглите последната версия на програмата от тук: http://www.faststone.org/DN/FSViewerSetup.exe Ето и кратко ръководство, което може да ви помогне да подготвите фотографиите си:
  • Завъртане на изображения 1. Кликнете върху изображението, за да го изберете.  2. Натиснете "r", за да се завърти на дясно и натиснете "l", за да се завърти на ляво.
  • Изрязване на изображения 1. Кликнете върху изображението, за да го изберете. 2. Натиснете "x", за да се включи функцията “Изрязване”. 3. Ако искате да имате свобода и ръчно да изберете пропорциите на изображението, в долната част на диалоговия прозорец изберете Paper Ratio: “Free Hand”. Кликайки върху снимката задавате ъгъл на изрязване и държейки натиснат левия бутон на мишката го плъзвате напречно на снимката, докъдето желаете. Ако искате да направите промяна можете да използвате кутиите по средата в новото изрязано изображение и да ги издърпате до желаното от вас място. 4. Ако искате да преместите новото изображение, просто кликнете върху него го плъзнете на желаното място. 5. Натиснете "Crop" бутона долу в диалоговия прозорец.
  • Оразмеряване на изображения 1. Кликнете върху изображението, за да го изберете. 2. Натиснете "ctrl" + "r", за да влезете в оразмеряващия прозорец. 3. В "Pixels" секцията, трябва да изберете само "Width" (ширина) или само "Height" (височина), която вие желаете да има вашето изображение. Въвеждайки едната стойност, програмата за секунди ще изчисли другата и ще съхрани правилните пропорции на изображението. Ако искате да публикувате тази снимка в orthphoto.net, ако снимката е хоризонтална - максималната стойност в секцията "Width" (ширина) може да бъде 640 ако снимката е вертикална - максималната стойност в секцията "Height" (височина) може да бъде 550 Бъдете внимателни: Стойностите, които въвеждате, не трябва да бъдат по-големи, отколкото те са в "оригиналния размер", иначе качеството на изображението ще се понижи. 4. Натиснете "OK" бутона долу в диалоговия прозорец.
  • Запазване на изображенията 1. Кликнете върху изображението, за да го изберете. 2. Натиснете "ctrl" + "s", за да влезете в съхраняващия прозорец. 3. Въведете ново име, изберете папка, и JPG като вид документ. 4. Натиснете "advanced" бутона долу в диалоговия прозорец. 5. Влезте в "Lock Preview" в долния ляв ъгъл на диалоговия прозорец (Parameters Preview). в средата на прозореца в секцията "Quality" може да въведете номер, или с плъзгача да стигнете до “New file size" (Нов размер на файла), който трябва да е не повече от 100KB, за да се качи снимка в orthphoto.net 6. Натиснете "OK" бутона. 7. Натиснете “Save” бутона.


смяна на езика:
БългарскиEnglishFrançaisGeorgianΕλληνικάPolskiRomânãРусскийСрпскиУкраїнськаShqip